Martijn Verschuren, H4A

“H4A is hard op zoek naar jongens en meiden met een hart voor techniek.”

Techniek moet je ervaren
Het CTT is een aanwinst voor Zeeuws-Vlaanderen, omdat het als onderwijs heel dicht bij de bedrijven staat. Het is mooi dat middelbare scholieren ervaring met techniek kunnen opdoen en ook kunnen ervaren hoe mooi techniek is. Door echt met techniek aan de slag te gaan krijgen ze een betere indruk van wat het inhoudt. Techniek moet je ervaren. H4A is hard op zoek naar jongens en meiden met een hart voor techniek.

Tekort aan vakmensen
Het imago van techniek is momenteel niet zo populair, terwijl het bedrijfsleven juist zit te springen om technisch personeel. Wij hebben niet alleen maar uitvoerders en managers nodig, maar juist ook mensen die met hun handen werken. Studenten met een mbo-opleiding. Het tekort aan vakmensen dreigt helaas alleen maar groter te worden want wij zijn nu al te klein om al het werk aan te kunnen. Veel leerlingen weten nog niet wat ze willen worden. Ook hebben zij vaak een verkeerd beeld van het werk, terwijl het juist zo leuk is. Bij het CTT kunnen ze proeven aan techniek en ontdekken dat het voor hen ook een goede keuze kan zijn.

Andere kennis en vaardigheden
Het onderwijs zou zich nog meer moeten richten op de toekomst. Techniek is steeds in beweging.  Door de energietransitie is er momenteel veel werk voor grondwerkers en kabel- en leidingmonteurs. Mensen kiezen voor zonnepanelen of gaan van het gas af. Dat betekent dat wij continue aan de slag zijn met het elektriciteitsnet. In de bouw zie je daarnaast steeds vaker prefab woningen en houtskeletbouw. Dat vraagt allemaal om andere kennis en vaardigheden.

Op zoek naar verbinding
Om de garantie te hebben van goed opgeleid personeel, is het belangrijk dat scholen weten wat het bedrijfsleven aan vaardigheden nodig heeft. De kracht van het CTT is de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de school. Als bedrijf zoeken wij steeds de verbinding, zodat studenten die van school komen weten wat hen te wachten staat. Zonder die verbinding kan het onderwijs zich niet snel genoeg ontwikkelen. Samen met het CTT kunnen wij de vraag en het aanbod beter op elkaar afstemmen. Het is echter wel belangrijk om nauw samen te werken.