Sonja van IJk, Werk en Vakmanschap

“Deuren van bedrijven staan wijd open voor jongeren met interesse in techniek.”

Promotie techniek

Werk en Vakmanschap maakt zich sterk voor het behoud en de versterking van technisch vakmanschap. Wij promoten techniek en begeleiden jongeren met interesse in techniek naar een opleiding en/of baan. Graag laten wij zien dat werken in de techniek hartstikke leuk is en dat er in Zeeland heel veel mooie technische bedrijven zijn.

 

Meerwaarde

De grote meerwaarde van het CTT vind ik dan ook dat het leerlingen de mogelijkheden biedt om extra technische kennis en vaardigheden bij te brengen, waarmee ze direct op de werkvloer aan de slag kunnen. Daarnaast laat het CTT zien dat techniek echt leuk is en dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van jongens en meiden die kiezen voor een baan in de techniek.

 

Bedrijfsbezoeken

Zelf werk ik nu drieënhalf jaar bij Werk en Vakmanschap en door mijn bezoeken aan diverse technische bedrijven heb ik gezien hoe gaaf en mooi het werk in de techniek kan zijn. Veel leerlingen weten dit echter niet, omdat je het vaak pas gaat zien en kunt ervaren als je bij een bedrijf over de vloer komt. Gelukkig worden de bedrijfsbezoeken nu weer opgestart, zodat jongens en meiden een beter beeld kunnen krijgen van hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

 

Meer zelfvertrouwen

Ik heb regelmatig contact met de leerlingen van het CTT en hun reacties zijn over het algemeen heel positief. Bij het CTT leren zij extra technische vaardigheden waarvoor binnen het bedrijf vaak geen of maar weinig tijd is. Het geeft de leerlingen meer zelfvertrouwen, doordat zij deze vaardigheden herkennen en deze ook direct kunnen inzetten op de werkvloer.

 

Geef het een kans

Tegen jongeren die nog twijfelen of techniek iets voor hen is, zou ik willen zeggen: geef het zeker een kans en bekijk de mogelijkheden goed. Staar je niet blind op de vooroordelen en vraag of je een kijkje mag nemen bij een bedrijf. De deuren van bedrijven staan wijd open voor jongeren met interesse voor techniek.