Anton Mullié, Bouwmensen

“Techniekonderwijs moet zichtbaar zijn. Laat zien dat techniek hartstikke mooi is.”

Het is tegenwoordig belangrijk om het samen te doen. Zeeuws-Vlaanderen is een krimpgebied, dus dan is het als opleider moeilijk om in je eentje overeind te blijven. Bouwmensen is daarom direct bij de start in 2017 de samenwerking met het CTT aangegaan. Dé centrale plek in Zeeuws-Vlaanderen waar drie Zeeuws-Vlaamse vmbo’s, het mbo en het bedrijfsleven samen komen. Bouwmensen huurt een ruimte met een diversiteit aan machines en er is een instructeur van ons op locatie aanwezig.

Kiezen voor techniek

Samen met het CTT en andere opleiders genereren we zoveel mogelijk instroom in de techniek. Het belangrijkste is dat leerlingen kiezen voor techniek in het algemeen. Als ze vervolgens voor de bouw kiezen is dat mooi, maar het gaat er uiteindelijk om dat ze de juiste keuze maken. Dat ze zich prettig voelen binnen een sector en dat ze zich bij een bedrijf op hun plek voelen.

Leerlingen behouden voor de regio

Bouwmensen bedient 25 bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen: van de kleine dorpsaannemer tot de grote bedrijven. Om leerlingen voor de bouw te interesseren werken we samen met zowel het vmbo, mbo als het bedrijfsleven. Samen proberen we de leerlingen te behouden voor de regio. Zodat leerlingen niet kiezen voor een opleiding in België of gaan studeren in een andere regio. Want de ervaring leert, dat ze dan meestal niet meer terugkomen. Zeven jaar geleden was techniek een ondergeschoven kindje. Inmiddels zijn we in samenwerking met het CTT hard bezig om techniek in beeld te houden en het imago te verbeteren. 

Actief werven

Bouwmensen doet er alles aan om leerlingen te interesseren voor de bouw. Zelf geef ik veel voorlichting op scholen, omdat nog te veel leerlingen en ouders denken dat de bouwafdeling alleen bestaat uit timmeren en metselen. Zij realiseren zich vaak niet dat er meer dan 200 beroepen zijn binnen de bouw en dat steeds meer nieuwe technieken hun intrede doen. Daarnaast doen we mee aan de Techniek Experience en ook organiseren we excursies naar bedrijven. Tijdens de zogenaamde domeintafelgesprekken hebben wij regelmatig overleg met de scholen en het bedrijfsleven. De lijntjes zijn kort en het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zeker nu er veel verandert binnen de techniek.

Zichtbaar blijven

Het CTT is een aanwinst voor het onderwijs en de technische sector in Zeeuws-Vlaanderen. Als er geen techniekopleiding meer is, verdwijnt deze sector uit beeld en daarmee ook uit de regio. Een van de doelen van het CTT is om de techniek zichtbaar te houden. Jongeren laten zien dat techniek hartstikke mooi is en overal om ons heen is.